Cumpararea unei biciclete pentru copii este una dintre cele mai bune decizii pe care le poate lua un parinte. Foarte utile pentru dezvoltarea lor fizica si psihica. Alegerea unei biciclete pentru copii nu este intotdeauna usoara, deoarece copiii cresc rapid si nevoile lor se schimba rapid, iar acest ghid incearca sa va ofere cele mai bune criterii de luat in considerare atunci cand cumparati.

La fel ca inotul, ciclismul este unul dintre acele sporturi pe care le inveti o data si nu le uiti niciodata. Ca transport urban, o scuza pentru a petrece timpul in aer liber, un dispozitiv mobil pentru fitness sau activitate fizica, sau mijloc de transport pentru excursii de mai multe zile, bicicleta este una dintre cele mai versatile creatii umane. Chiar daca orasele din Romania sunt neprietenoase cu biciclistii, cu exceptii pentru a numara degetele, mersul cu bicicleta poate fi totusi o forma utila de recreere in zone mai ventilate, cum ar fi parcuri cu piste pentru biciclete sau zone ventilate departe de zonele urbane.

Prin urmare, alegerea unei biciclete pentru copilul tau de la o varsta frageda este o idee buna. Copilul se va obisnui cu mersul mai repede decat mersul, corpul se va dezvolta mai armonios, simtul echilibrului ii va fi stimulat si va creste si va descoperi ca bicicleta este si o scuza pentru socializare. Cu cei pasionati de sporturile pe doua roti.

Dar cum alegem o bicicleta pentru cei mici? Aceasta intrebare este putin mai ampla, deoarece copiii cresc rapid si nevoile lor se schimba rapid, iar acest ghid va clarifica ce trebuie si nu trebuie facut atunci cand aleg un produs nou.

Cum sa alegi o bicicleta pentru copii in functie de varsta

Spre deosebire de bicicletele pentru adulti, unde criteriile de selectie se bazeaza pe activitatea dorita, experienta si bugetul, selectia bicicletelor pentru copii se bazeaza pe varsta, deoarece mobilitatea, concentrarea si, desigur, inaltimea si greutatea variaza foarte mult. acesti ani.

Biciclete pentru copii de la 1 la 3 ani

Copiii care tocmai invata sa mearga ar trebui sa fie familiarizati doar cu conceptul de doua roti, asa ca cerintele pentru aceasta grupa de varsta sunt scazute.

Cel mai bun pariu al tau este sa cumperi o bicicleta care nu are pedale, este intr-adevar doar un cadru usor cu roti si ghidon pe care copilul il poate incepe prin miscarea picioarelor. Aceasta bicicleta este foarte utila deoarece antreneaza simtul echilibrului copilului si il ajuta sa inteleaga legatura dintre ghidon si directia in care se indreapta vehiculul.

Tricicleta este stabila si familiarizata cu conceptul de ciclism, dar muschii acestei grupe de varsta sunt prea slabi, iar stimularea echilibrului este mai importanta, asa ca o bicicleta fara roti este cea mai buna alegere.

Cerintele pentru acest segment sunt foarte reduse: trebuie sa gasesti modele cu rame usoare din aluminiu sau plastic, jante de 8 sau 12 inch, cauciucuri mari cu aderenta buna, scaune confortabile si ghidon cu prindere moi pentru a-ti proteja copilul de eventuale lovituri.

Biciclete pentru copii de la 3 la 5 ani

Odata ce copilul tau devine adult, poti alege prima ta bicicleta adevarata cu cadru, pedale si frana de parcare. Modelele cu roti de 12 sau 14 inchi sunt recomandate copiilor sub 100 cm inaltime, in timp ce copiii intre 110-115 cm se pot apropia de modele cu roti de 16 inci.

Bicicletele din aceasta categorie de varsta folosesc cadre din otel sau aluminiu, frane de mana fata sau spate si trepte cu pedala cu o singura viteza. Este recomandat sa alegeti un model care sa ofere protectie intreaga de lant pentru a evita accidentele neplacute.

Rotile de 12, 14 sau 16 inchi folosesc pneuri standard, ceea ce inseamna ca va trebui sa aveti o pompa la indemana si sa va obisnuiti sa le schimbati. Prin urmare, unele modele din aceasta gama folosesc anvelope captusite, deoarece amortizarea oferita de pneurile nu este critica pentru ca pilotul este atat de usor.

Daca o bicicleta fara pedale cumparata cu un an sau doi in urma a avut succes, exista sansa ca biciclistii mici sa nu aiba nevoie de roti ajutatoare. In rest, alegeti un model cu roti auxiliare, dar trebuie sa aveti grija sa va obisnuiti treptat cu miscarea normala a copilului pe doua roti.

Biciclete pentru copii de la 5 la 8 ani

Odata ce copilul este suficient de mare, bicicletele cu roti auxiliare si mici vor deveni nepotrivite si trebuie inlocuite cu modele de calitate superioara si altele mai mari.

Bicicletele recomandate pentru aceasta grupa de varsta ofera cadre din otel sau aluminiu, sisteme de franare fata si spate si au o forma mai degraba ca biciclete pentru adulti, renuntand adesea cu totul la ideea de roti auxiliare. O bicicleta cu roti de 18 inchi este recomandata copiilor sub 125 cm inaltime, in timp ce o bicicleta cu roti de 20 inchi este recomandata copiilor mai mari cu inaltimea de pana la 140 cm. Se recomanda alegerea unui model cu o greutate totala mai mica de 10 kg.

Unele modele din acest segment ofera un schimbator cu mai multe viteze care ofera o masa de viteze fie cu un schimbator spate standard cu 6-7 pinioane, fie cu un schimbator spate cu 3 viteze integrat in butuc. Aceasta din urma varianta este recomandata deoarece aceste schimbatoare sunt mai rezistente la impact, dar sunt mai scumpe si mai grele. Daca nu doriti sa va faceti griji sau aveti un buget restrans, modelul cu o singura viteza este totusi un pariu sigur.

Biciclete pentru copii de la 8 la 11 ani

Cele mai bune biciclete din aceasta categorie de varsta incep sa semene cu zambetul lor de adult si le abordeaza cu sofisticare.

Conceput pentru copii de pana la 155 cm inaltime, disponibil cu roti cu diametrul de 24″, cadru din otel sau aluminiu cu geometrie standard de oras sau munte, schimbator cu mai multe viteze (cu una sau doua lamele si 6-8 pinioane), frane fata si spate cu blocuri de lemn , si chiar disc si suspensie fata.

Ca atare, aceste biciclete sunt suficient de sofisticate pentru a oferi senzatia unei biciclete adevarate si pentru a-i obisnui pe copii sa ajusteze forta de pedalare in functie de flotabilitate si franare in functie de viteza.

Bicicletele din aceasta gama ar trebui sa cantareasca mai putin de 13 kg pentru a evita obosirea inutila a copiilor cu modele greu de mutat. Incepand din aceasta categorie, puteti verifica chiar si linia de biciclete de murdarie pentru adulti, care folosesc, de asemenea, roti de 24 de inci si au o geometrie de sa inferioara pentru un centru de greutate mai jos.

Biciclete pentru copii peste 11 ani

Pe masura ce pubertatea se apropie, copiii se pot apropia in sfarsit de bicicletele pentru adulti. Aceste modele folosesc roti de 26 de inchi si sunt practic biciclete standard, dar aveti grija la dimensiune, deoarece bicicletele pentru adulti incep, in general, de la 16 inchi, in timp ce copiii din aceasta grupa de varsta vor avea nevoie de modele de 14-15 inchi (adica pana la 40 cm).

Pe langa aceste detalii, in aceasta sectiune veti gasi frane cu disc mecanice sau hidraulice, schimbatoare cu trei lame si pinioane 7-9, suspensie fata si aproape toate celelalte componente pe care le veti gasi pe un model pentru adulti. Greutatea maxima a acestui model nu trebuie sa depaseasca 14 kg.

Pentru mai multe detalii, va puteti inspira din acest articol despre bicicletele pentru adulti, dar nu uitati de dimensiunile cadrului mentionate mai sus.

La ce sa fii atent cand cumperi o bicicleta pentru copilul tau

In urma acestor idei generale despre tipurile de biciclete pentru fiecare grupa de varsta, a trebuit sa rezumam si cateva criterii pe care trebuie sa le ai in vedere la achizitionare.

Cumpara o bicicleta de buna calitate

Pe piata de biciclete pentru copii exista mai multe produse de proasta calitate decat produse pentru adulti. Copiii sunt mai putin pretentiosi si produsele nu trebuie sa indeplineasca cerinte prea solicitante, cum ar fi greutatea, puterea sau ergonomia, dar produsele de proasta calitate nu numai ca pierd bani sau timp, ci pot duce si la accidente extrem de grave. In urma cu cativa ani, un copil din Bucuresti a murit din cauza unui ghidon spart si a unei tevi care i-a strapuns gatul, lasandu-l fara sanse de supravietuire, deasemenea un alt incident cu un copil de doar 9 ani din Buzau, ghidonul i-a strapuns fata lasand-u-l fara suflare. O imagine brutala pe care nu trebuie sa o ignoram, chiar daca trebuie sa platim niste bani in plus.

Cumpara o bicicleta sigura

Atentia si experientele copiilor sunt mult mai mici decat ale adultilor, asa ca trebuie sa tineti cont de toate detaliile care ar putea fi periculoase. Opteaza pentru pedale mari cu suprafata antiderapanta (dar nu te zgarie picioarele cu sange), ghidon cu maneci mari si protectii moi langa tevi (utile in caz de cadere), aparatoare mari de lant pentru a evita ciupirea pantalonilor. sau degete), un scaun confortabil si moale (confortabil si de protectie in caz de cadere), etc.

Cumpara accesorii de protectie

Nu uitati de o casca, de preferinta una care sa va protejeze urechile sau barbia, genunchii si coatele. Acestea sunt recomandate oricui, dar copiii sunt mai susceptibili la accidente neglijente si lipsa de experienta.

Nu achizitionati biciclete prea scumpe

Cumpararea unui model de buna calitate nu inseamna ca trebuie sa cheltuiesti bani pe o bicicleta pe care nu o vei folosi mai mult de 2-3 ani. Plasticul este un material grozav pentru modelele de prima varsta, in timp ce altele sunt bine acoperite cu aluminiu sau otel, iar carbonul este o cheltuiala prosteasca. Cutiile de viteze sunt o cheltuiala inutila pana la varsta de 8 ani si mai mult, merg cu bicicleta, deoarece copiii sunt prea mici pentru a intelege cum functioneaza corect.

Nici macar suspensia fata nu este potrivita pentru modelele de 8-11 ani si uneori chiar si pentru modelele pentru copii mai mari. Suspensiile din spate trebuie evitate cu orice pret, deoarece sunt inutile in oras si destul de proaste pentru orice bicicleta sub 5.000 de lei.

Nu faceti cumparaturi prea des

Desi am specificat cinci categorii de varsta, nu trebuie sa cumparati toate modelele deodata. De exemplu, puteti sa va familiarizati copilul cu bicicletele pe masura ce creste si sa ignorati complet bicicletele fara pedale. In functie de abilitatile si nevoile copilului, trecerea de la o etapa la alta poate fi amanata sau sariti pasii intermediari.

Un alt criteriu care se aplica adultilor este familiaritatea. Inlocuirea bicicletelor este o sursa comuna de accidente, iar familiaritatea cu alte greutati, geometrie, cursa suspensiei sau puterea este o sursa comuna de greseli in primele cateva saptamani de utilizare.

In concluzie

Alegerea unei biciclete pentru copii este atipica, deoarece trebuie sa luati in considerare alte criterii decat o bicicleta pentru adulti, dar cerintele mai mici ar trebui sa usureze sarcina. Speram ca acest ghid va va ajuta sa faceti alegerea corecta si ca copilul dumneavoastra va descoperi si va participa la una dintre cele mai usoare si mai frumoase activitati fizice.

6 thoughts on “Cum alegem biciclete pentru copii

  1. Felicitari autorului pentru acest articol bine documentat! Am apreciat faptul ca s-au adus la lumina multiple perspective asupra subiectului, ceea ce m-a ajutat sa inteleg mai bine complexitatea acestuia. Informatiile prezentate sunt solide si bine structurate, iar concluziile trase mi se par foarte pertinente.

  2. Mi-a placut mult acest articol. Acesta ofera o perspectiva unica asupra subiectului si aduce in prim-plan aspecte importante pe care multi le ignora. Autorul a reusit sa prezinte argumente solide si sa ofere exemple relevante pentru a sustine punctul sau de vedere. Recomand cu caldura tuturor sa citeasca acest articol.

  3. Articolul este foarte interesant si informativ. Am aflat multe lucruri noi despre subiectul abordat. Autorul a reusit sa prezinte informatiile intr-un mod clar si concis. Sunt impresionat de nivelul de cercetare si profunzimea dezbaterii prezentate in acest articol.

  4. Ma bucur ca am dat peste acest articol, deoarece mi-a oferit o noua perspectiva asupra unei teme pe care o consideram deja familiarizata. Recomand cu caldura acest articol celor interesati de subiectul abordat.

  5. Sunt de acord cu multe dintre punctele mentionate in articol, insa cred ca ar fi fost util sa fie adaugate si cateva exemple concrete pentru a sustine argumentele prezentate. Totusi, felul in care sunt structurate informatiile este foarte util pentru intelegerea subiectului.

  6. Articolul este foarte bine documentat si ofera o perspectiva interesanta asupra subiectului abordat. Autorul a reusit sa adune informatii relevante si sa le prezinte intr-un mod clar si concis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *